אמריטסר היא בירתה של מדינת פונג'אב (Punjab), שבצפון מערב הודו. בעברה כללה פונג'אב חלקים הנמצאים היום בפקיסטן ובמדינות הודיות כמו הימצ'אל פראדש, קשמיר ועוד. עם הכרזת העצמאות של הודו בשנת 1947 חולק איזור פונג'אב לפי מפתח דתי. רוב המחוזות המוסלמים עברו לשליטת פקיסטן שזה עתה קמה, ואילו המחוזות המזרחיים שאכלסו את הסיקים וההינדים נותרו בידי הודו. החלוקה לא הייתה פשוטה ובמקרים רבים חייבה תושבים לעזוב את בתיהם ולחצות לצידו השני של הגבול החדש.
אז למה לנסוע לאמריטסר?
האתר החשוב ביותר בעיר הוא ללא ספק "מקדש הזהב". המקדש הוא האתר הקדוש ביותר לבני דת הסיקים והוא אחד האתרים המתויירים ביותר בהודו. עיצובו האדריכלי של המקדש מושפע רבות מארכיטקטורה הינדית-מוסלמית, בדומה לאתר פופלארי לא פחות – הטאג' מאהל. המקדש אמנם קטן מהטאג', אך הוא מעוטר בכיפת זהב המצופה במאות קילוגרמים של זהב טהור. עם השנים עבר המקדש שינויים וגלגולים רבים, בין היתר הוחרב ונבנה מחדש, ורק לבסוף צופתה כיפתו בזהב – ומכאן שמו.
ניתן ואף מתבקש לבקר בתוך המתחם, אשר בעת הכניסה בשעריו תתבקשו לכסות את הראש, לחלוץ את נעליכם ולטבול את הרגליים במים, כאות כבוד לקדושת המקום. בתוך המתחם ישנו חדר האוכל, בית הארחה, ספרייה גדולה ואפילו סניף בנק.
חדר האוכל של המקדש – בכל מקדש סיקי מצוי חדר אוכל. חדר האוכל במקדש הוא עצום ובו מספר קומות, ויכול להכיל אלפי סועדים בו זמנית. הארוחות במתחם הן בחינם ומבושלות על ידי מתנדבים רבים. ואיך מתבצע העניין? כל סועד אוסף בכניסה את כלי האוכל ואיתם הוא צועד לחדר האוכל, יושב על מחצלת ומקבל את הארוחה לצלחתו. מדובר בארוחות מקומיות כמו אורז, דאל וצ'אפטי. לאחר הארוחה הסועד מפנה את הכלים לרחבת רחיצת הכלים. זוהי חוויה שכדאי מאד לראות, לצלם ואפילו להציץ אל תוך המטבח עצמו.
במקדש מתקיימים טקסים בזמן הזריחה והשקיעה, בהם מובל הספר הקדוש אשר נמצא במתחם אל תוך המקדש ובחזרה אל אחד החדרים בהם הוא מוחזק.
איזור נוסף המומלץ לביקור בעיר הוא – ג'אליאנוואלה באג – (Jallianwala Bagh) . זהו פארק בו נטעו עצים רבים לזכרם של אלפי ההודים שנטבחו באיזור בשנת 1919 על ידי הבריטים. בעת התכנסות של אסיפה לא חוקית, אך בלתי אלימה, השלטונות הבריטיים טבחו באכזריות במפגינים. אמנם הטבח התרחש כ-30 שנה טרם הודו קיבלה עצמאות, אך הוא היה אחד האירועים המכוננים בדרכה של הודו להפוך למדינה עצמאית ולהשיל מעצמה את השלטון הבריטי.
בתחילת שנות ה-60 הוקמה אנדרטה בפארק לזכר הנטבחים, ועדיין ניתן לראות בקירות המבנה את חורי הקליעים.
לבסוף, אם אתם באמריצר אסור לוותר על טקס סגירת אחד הגבולות המתוחים ביותר בעולם, בין הודו לפקיסטן, במעבר הגבול ואגה (Wagah Border Crossing). דגלי הודו ופקיסטן מורדים מהתורן ושער הגבול ננעל עד לבוקר למחרת. הטקס המכונה גם טקס הטווסים בשל הכובעים דמויי זנב טווס לראשם של החיילים. מומלץ לנסות ולהגיע לפחות שעה לפני תחילת הטקס כדי שיהיה לכם זמן להתמקם ביציעה התיירים (שהכניסה אליו בהצגת דרכון בלבד) ולהנות מהחוויה המיוחדת על גבול המצחיקה. לא לבוא עם תיקים ולא עם סיגריות ומצתים.
מתי להגיע לאמריטסר?
אמריטסר סובלת ממזג אויר קיצוני. בחודשי הקיץ חם מאד ובחודשי החורף הטמפרטורה קרה.
בחדשי אפריל-יוני הטמפרטורות יכולות להגיע בקלות ל- 40 מעלות צלזיוס.
בצפון הודו אמנם טוב לטייל בחודשי הקיץ אך אמריטסר היא היוצאת מהכלל. מי שסובל מחום עדיף שיטייל באמריטסר בין אוקטובר למרץ.
למי שבכל זאת מתכנן להגיע בקיץ ולשלב את אמריטסר כחלק מטיול צפוני כדאי לבוא מצוידים בהרבה בגדים קצרים, קלילים ומאווררים (או כמובן לקנות בשווקים) ולזכור שלעיתים גם ירד גשם, כיאה לארץ המושפעות בצורה כל כך ברורה וחזקה מהמונסונים.
כמו כן, מומלץ להקדיש לפחות 2-3 לילות לאמריטסר.
הכתבה נכתבה בשיתוף ויזה-פרו (VisaPro), חברה אשר מתמחה בהנפקת ויזות להודו. ניתן להיעזר בשירותי החברה להנפקת הויזה עם תמיכה מלאה בעברית.